Follow Panathinaikos A.C.

Δελτία Τύπου

Συνέντευξη του Προέδρου του Παναθηναϊκού Α.Ο.

Για το φλέγον ζήτημα της κατασκευής νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου για τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ, αλλά και αθλητικών εγκαταστάσεων για όλα τα τμήματα του Ομίλου στο Γουδί, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τον Δήμο Αθηναίων, μιλησε σήμερα το πρωί, 17 Μαρτίου 2017, στον αέρα του Σπορ FM 94,6 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Βέργη, ο Πρόεδρος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ Α.Ο, Δημήτρης Μπαλτάκος.

 

Ο Πρόεδρος του Π.Α.Ο., σε μία ραδιοφωνική συνέντευξη που διήρκησε κάτι λιγότερο από μία ώρα, μίλησε για την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις της Πολιτείας απέναντι στον Σύλλογο σε συνδυασμό με την απόφαση του ΣτΕ για την διπλή ανάπλαση του Βοτανικού ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον κόσμο της ομάδας και πως αφουγκράζεται την στάση του γύρω από το ζήτημα. Ακρως σημαντικά ήταν επίσης, τα λεγόμενα του Προέδρου σχετικά με τους «μεγάλους άνδρες» του Συλλόγου και την αρωγή τους στο όλο εγχείρημα ενώ δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του όλου πρότζεκτ, τη συνδρομή του Δημάρχου, Γιώργου Καμίνη και του Υφυπουργού Πολιτισμού, Γιώργου Βασιλειάδη αλλά και τα όποια εμπόδια μπορεί να παρουσιαστούν.

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία

 

Ξεκινώντας τη συνέντευξή του, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Βασίλη Βέργη αν είναι αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης του νέου γηπέδου που έχει κρατήσει σχεδόν 17 χρόνια, ο Πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Μπαλτάκος, είπε. «Η ύποθεση της κατασκευής νέου ποδοφαίρικού γηπέδου έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο και πραγματικά αποτελεί ένα αγκάθι για τον Σύλλογο. Είμαι αισιόδοξος, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά θα επιφυλαχθώ να το επικοινωνήσω γιατι δεν θα ήθελα να παίξουμε με τα συναισθήματα των φιλάθλων μας αυτή τη στιγμή παρά μόνο να μιλήσουμε όταν όλα είναι δεμένα και τελειωμένα. Δεν θέλω να οδηγηθούμε σε μία ακόμα γκάφα πραγματική ή επικοινωνιακή καθώς αυτό θα ταλαιπωρήσει ακόμα περισσότερο το Σύλλογο που πληττεται από παντού»

 

Πρωτοβουλία της Κυβέρνησης

 

Αναλύωντας σιγά σιγά όλα τα κομμάτια της υπόθεσης, σε ερώτηση σχετικά με το πότε ξεκίνησαν όλα και από ποιον και αν πρόκειται για πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ο Πρόεδρος απάντησε. «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του κ. Πρωθυπουργού. Βρισκόμαστε περίπου ένα μήνα σε συζητήσεις με την Κυβέρνηση και τον Δήμο. Είναι αποφασισμένοι και υπάρχει καλή διάθεση από όλους τους εμπλεκόμενους και από τον Δήμο, για τον οποίο κάποιοι φίλοι του του Παναθηναϊκού μπορεί να είναι επιφυλακτικοί. Μέχρι σήμερα έχουν άψογη στάση απέναντι στο ζήτημα του Παναθηναϊκού».

 

Ερωτηθής αν έχουν εμπλακεί άλλοι υπουργοί και με ποιον άλλον έχει γίνει κουβέντα (πχ. Ν. Παππάς), ο κ. Μπαλτάκος είπε. «Πρόκειται για επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης. Έχουμε έρθει σε επαφή με αρκετά άτομα αλλά δε θα ήθελα να αναφερθώ σε ονόματα».

 

Στο σημείο εκείνο, ο Βασίλης Βέργης ζήτησε τη γνώμη του Προέδρου για την πιθανότητα το όλο ζήτημα να πρόκειται για πυροτέχνημα, ενόψει εκλογών που ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ αν δεν προχωρήσει. Ο Πρόεδρος του Παναθηναϊκού τοποθετήθηκε λέγοντας, «Σαν Έλληνας φυσικά και ενδιαφέρομαι αν πρόκειται για φούσκα. Σαν Παναθηναϊκός, όχι, καθώς πιστεύω ότι ο ΠΑΟ έχει μόνο να κερδίσει από αυτή την υπόθεση από τη στιγμή που έχουν γίνει δηλώσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς και γενικά φαίνεται να υπάρχει μια σύμπνοια ενώ κανένας παράγοντας δεν είναι αντίθετος. Συνεπώς δεν κρίνεται ώς πυροτέχνημα».

 

Η απόφαση του ΣτΕ για την κυριότητα της Λεωφόρου

 

Ο Δημήτρης Μπαλτάκος αναφερώμενος στην επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την κυριότητα του γηπέδου της Λεωφόρου, το οποιό ανήκει στον Παναθηναϊκό Α.Ο. είπε. «Επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο, ο οποίος μας είπε ότι, είτε είναι έτσι είτε όχι, δεν υπάρχει κάποιο θέμα από τον Δήμο. Πλεόν μιλάμε για ένα νέο πρότζεκτ, μια 3πλή ή και 4πλη ανάπλαση που περιλαμβάνει, γήπεδο στο Γουδί, χώρος πρασίνου στη Λεωφόρο με παρουσία του ΠΑΟ με ένα μουσείο ή κάτι άλλο και αξιοποίηση του Βοτανικού για λογαριασμό του Δήμου. Το θέμα της κυριότητας της Λεωφόρου έχει λήξει αλλά αυτό δεν αφορά κανέναν τη στιγμή που προχωράμε στην κατασκευή γηπεδου στο Γουδι.

 

Τα ανταλλάγματα για τη Λεωφόρο

 

Στη συνέχεια της κουβέντας, ο Πρόεδρος του Παναθηναϊκού ανέλυσε τις δεσμεύσεις της Πολιτείας απέναντι στον Σύλλογο. «Έχουμε λάβει δεσμεύσεις ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει το γκρέμισμα της Λεωφόρου πριν τη πρώτη σέντρα στο νέο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος θα έχει παρουσία στο Γουδί με εγκαταστάσεις για όλα του τα τμήματά και συζητάμε για την παραμονή του ΠΑΟ στη Λεωφόρο μετά την ανάπλαση. Όλα αυτά θα τεθούν στην κρίση του κόσμου σε γενική συνέλευση. Έχω την «εξουσία» ως Πρόεδρος του Παναθηναϊκού να αποφασίσω αλλά το τελικό σχέδιο θα τεθεί στην κρίση του κόσμου για να πάρει τη σφραγίδα».

 

Θετικός ο κόσμος για το Γουδί

 

Συζητώντας για τις αντιδράσεις του κόσμου στο άκουσμα του νέου σχεδίου για το Γουδί, ο Πρόεδρος δήλωσε: «Η Θύρα 13 δεν εκφράζει το σύνολο του κόσμου, είναι όμως σημαντική για τις εξελίξεις του Συλλόγου. Το 2002 και το 2004 είχε γίνει πορεία υπέρ της κατασκευής του γηπέδου στο Γουδί αρά θεωρώ ότι βλέπουν θετικά αυτή την εξέλιξη. Το ίδιο συμβαίνει και με τον υπόλοιπο κόσμο του ΠΑΟ από τον οποίο πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος που να μην το βλέπει θετικά και να μην συγκινείται».

 

Το πλάνο και οι επενδυτές

 

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες του όλου σχεδίου, τη χωρητικότητα του ποδοσφαιρικού γηπέδου, το ύψος και τους τρόπους χρηματοδότησης, το δάνειο από την ALPHA BANK αλλά και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ο κ. Μπαλτάκος είπε: «Θέλω να είμαι προσεκτικός και συνεπής σε ότι λέω και μόνο όταν κάτι είναι σίγουρο. Δεν γνωρίζει κανείς λεπτομέρειες τέτοιου χαρακτήρα. Είμαστε ακόμα σε αρχικές συζητήσεις. Αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό ρεπορτάζ μιλαει για ένα λογικό και εφικτό πλάνο. Θέλουμε ένα γήπεδο 4 αστέρων, ωστόσο όλα αυτά τα τα δούμε στο στάδιο της υλοποίησης.

 

Θα ενημέρωσω σε 2ο χρόνο για τους επενδυτές, μόνο όταν έχει κλείσει η ιστορία και έχουν πέσει υπογραφές και χειραψίες. Στον επιχειρείν ποτέ δεν ξέρεις τι μέλει γενέσθαι αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι άλλο πράγμα να λές σε κάποιους, «ελάτε να επενδύσετε, υπάρχει ευκαιρία» και άλλο όταν έχουν γίνει δημόσιες τοποθετήσεις από τον Πρωθυπουργό. Έχεις άλλο διαπραγματευτικό χαρτί.

 

Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες σχετικά με τη συμμετοχή της ΑLPHA BANK. Θεωρώ ότι είναι στο πρότζεκτ καθώς έχει συμφέροντα στον Βοτανικό, άρα αντισταθμιστικά θα βοηθήσει κάπου αλλού. Το γήπεδο θα είναι ιδιοκτησία του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ Α.Ο., δεν είναι πρωτεύουσας σημασίας συνεπώς από ποιον θα αποπληρώνεται το δάνειο.

 

Όνειρο όλων να υπάρχει και γήπεδο μπάσκετ για την ΚΑΕ στο Γουδί

 

Μιλώντας για τα πρόσωπα που στηρίζουν αυτό το μεγάλο σχέδιο και τη γενική σύμπνοια γύρω από αυτό, ο Πρόεδρος του Παναθηναϊκού απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με τις τοποθετήσεις του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

 

«Πριν από ένα χρόνο περίπου είχε γίνει μία συζήτηση ανάμεσα σε ΠΑΟ, ΠΑΕ και ΚΑΕ σχετικά με το ΟΑΚΑ. Ήταν μια διερεύνηση και μόνο, ενώ μετά δεν ακολούθησε τίποτα καθώς το πλάνο αποδείχθηκε μη βιώσιμο. Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος δεν μπορεί να είναι πόλεμο με κάποιον. Με την ΠΑΕ έχουμε μια φοβερή συνεργασία ενώ με την ΚΑΕ έχουμε κάποια θέματα προς επίλυση. Όταν ανέλαβα Πρόεδρος, ενημερώθηκα για το ΟΑΚΑ. Ενημέρωσα με τη σειρά μου το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου, το οποίο ήταν αρνητικό. Προσωπικά δεν γνωρίζω κόσμο που να είναι θετικός με την προοπτική του ΟΑΚΑ»

 

Σε ερώτηση του Βασίλη Βέργη σχετικά με τα παράπονα του Δ. Γιαννακόπουλου, πως «δεν ενημερώθηκε» για το θέμα, είπε. «Αφενώς το ζήτημα επαφίεται στην επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης. Δεν ήξερα ότι θα βγει. Το Μαξίμου δεν ενημερώνει. Αφετέρου, δε νομίζω ότι πρέπει να ενημερώνουμε τους πάντες όταν δεν έχουμε κάτι. Όταν έχουμε κάτι χειροπιαστό ενημερώνουμε. Δεν είναι μόνο απόφαση του ΠΑΟ.»

 

Ο Δ. Μπαλτάκος κατέληξε σ’ αυτό το ζήτημα με κάτι που αποτελεί όνειρο όλων. «Όλοι θα ήθελαν να συμβάλει η ΚΑΕ και να γίνει γηπεδο μπάσκετ στο Γουδί. Θα ήταν όνειρο αν είμαστε όλοι μάζι. Δεν γνωρίζω αν είναι εφικτό αλλά όταν στον ΠΑΟ είμαστε ενωμένοι πολιτικά, πολιτιστικά και αθλητικά μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Οπότε γιατί όχι και γήπεδο μπάσκετ. Ερωτηθής λοιπόν αν αυτό αποτελεί άμεση πρόσκληση για να έρθει και η ΚΑΕ στο Γουδί, απάντησε καταφατικά.

 

«Σέβομαι την απόφαση του Δ. Γιαννακόπουλου να επιμείνει στο ΟΑΚΑ, αλλά το συμφέρον του ΠΑΟ λέει ότι το γήπεδο στο Γουδί υπερισχύει. Δεν μπορώ να φανταστώ πως κερδίζει ο ΠΑΟ από το ΟΑΚΑ. ΠανΑΘΗΝΑϊκός σημαίνει ΑΘΗΝΑ και δε γίνεται να φύγουμε».

 

Ο κ. Αλαφούζος είναι υπέρ μας

 

Για τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τη στάση του στο θέμα του νέου γηπέδου μίλησε ο Πρόεδρος του Παναθηναϊκού Α.Ο.. «Έχουμε άριστη σχέση και μας βοηθάει σε υπερθετικό βαθμό. Είναι απόλυτα θετικός. Αν βγαίνει η χρηματοδότηση για το πρότζεκτ, «ναι, να το κάνουμε» έχει πει. Είναι υπέρ μας και θα βοηθήσει».

 

Σχετικά με το φόβο των προσφυγών και τις ενστάσεις του Δήμου Παπάγου Χολαργού, ο Δημήτρης Μπαλτάκος ανέφερε: « Δεν μας φοβίζουν τυχών προσφυγές. Δεν έχουν έννομο συμφέρον αφενώς και αφετέρου, οι νόμοι καταργούνται με νόμους. Όταν υπαρχει κυβερνητική βούληση, θα θωρακιστεί το νομικό πλαίσιο. Ίσως υπάρχει πολιτικό ενδιαφέρον του Δημάρχου. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού, που είναι πολύς στην περιοχή, πιστεύω θα επικοινωνήσει ότι θέλει το γήπεδο.

 

Χωρίς το Δήμο δεν γίνεται γήπεδο

 

Σε γενικές γραμμές το Γουδί υπερτερεί του Βοτανικού, όπως ανέφερε ο Δ. Μπαλτάκος ενώ καθοριστική είναι η συμβολή του Δημάρχου, Γιώργου Καμίνη. «Χωρίς το Δήμο δεν γίνεται γήπεδο. Ο δήμαρχος προασπίζει τα συμφέροντα του Δήμου και το ευρύτερο καλό των Αθηναίων και αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται με το πλάνο γηπέδου στο Γουδί και ανάπλασης της Λεωφόρου».

 

Καθοριστικές είναι και οι ενέργειες του Υφυπουργού Πολιτισμου, Γιώργου Βασιλειάδη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παναθηναϊκού που τόνισε, «είναι καταπληκτικός, βέβαια όλοι έχουν ελαττώματα» είπε αστειευόμενος, καθώς είναι φίλαθλος του Ολυμπιακού, «αλλά, έχει βοηθήσει πολύ καθώς επικοινώνησε όλα αυτά που θέλαμε στην Κυβέρνηση».

 

Ιστορική σημασία

 

Ο Δημήτρης Μπαλτάκος τόνισε την ιστορική σημασία του σχεδίου και το πόσο τον συγκινεί να κατασκευαστεί ένα νέο γήπεδο για τον ΠΑΟ, στον οποίο όπως είπε, «έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας». «Μακάρι την ώρα που θα γίνεται το πρώτο ματς στο Γουδί να έχει και η ΑΕΚ γήπεδο» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος, καθώς «είναι σημαντικό να έχουν όλοι οι Σύλλογοι καινούρια γήπεδα».

 

Στον επίλογο της συνέντευξης ο Βασίλης Βέργης ζήτησε από τον Πρόεδρο του Παναθηναϊκού να αναλύσει τη σπουδαιότητα του νέου πλάνου στο Γουδί, όσον αφορά τον Ερασιτέχνη. «Όλα είναι θέμα μπάτζετ» τόνισε ο Πρόεδρος. «Λαμβάνουμε χρήματα από την ΠΑΕ, την ΚΑΕ και τους χορηγούς μας, αλλά δεν είναι αρκετά. Δεν θέλουμε να ζητιανεύουμε, ούτε να επαφίεται ο ΠΑΟ στις ορέξεις των πλουσίων. Πρέπει να είναι αυτάρκης. Το νέο γήπεδο θα έχει εμπορικές χρήσεις και παράπλευρα οφέλη που θα καταστήσουν τον ΠΑΟ σε Νο1 δύναμη στην χώρα οικονομικά και θα ξεφύγει από τον ανταγωνισμό του».

 

Κλείνοντας ο κ. Μπαλτάκος εξήγησε ότι πρώτο βήμα ήταν η επικοινωνία του θέματος. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τα διαδικαστικά, τα νούμερα και το νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχει θέληση από την Κυβέρνηση, όπως είπε αλλά «αν δεν βιαστείς στην Ελλάδα για κάτι θα σου πάρει 2-3 χρόνια. Είναι μεγάλο πρότζεκτ με αρκετή γραφειοκρατεία αλλά πρέπει να τελειώσει ΑΥΡΙΟ».